Zoek niet naar geluk, wel naar zingeving

Wie zijn leven zinvol vindt, is meer tevreden, gezonder, leeft langer en kan beter om met stress. Streef niet naar continu geluk, dit vervliegt te snel.  Het ervaren van zinvolheid is een duurzamer levensdoel. Of je je leven zinvol vindt, hangt af van verschillende factoren en is voor iedereen anders.

Tegenwoordig gebruiken psychologen ‘eudaimonistisch geluk’ doorgaans als synoniem voor het ervaren van zinvolheid. Uit onderzoek blijkt dat het voor je welzijn en gezondheid belangrijk is om een ruime, veelomvattende zingeving na te streven.

Eudaimonia zien we als een toestand waarin je in harmonie met je ‘ware zelf’ handelt: kies om te doen wat in je natuur ligt, om een deugdzaam leven te leiden.

Westerlingen zoeken zingeving meestal niet in geloof, familie of samenhorigheid zoals in andere culturen, maar wel vaak in hun werk. We besteden hier uiteindelijk – naast slapen – de meeste uren van ons leven aan.

Wat voor werk is zinvol? Dit is voor iedereen anders. Een baan waarbij je je persoonlijk potentieel aanspreekt of werk dat een ruimere maatschappelijke betekenis heeft, wordt als zinvol ervaren.  De betekenis die we uit onze baan halen, is bepalend voor ons engagement en werktevredenheid.

Een KernTalenten analyse is het ideale middel om te ontdekken wat in je natuur ligt, hoe je zingeving vindt in je job en je dagelijkse leven.